Keňa není jen o safari a rychlých běžcích – je to i ráj pro kávové maniaky! Každý kout téhle země vypěstuje něco jiného, takže si pojďme projít hlavní pěstitelské oblasti a zjistit, co tahle kávová velmoc umí.

MURANG’A – KÁVOVÁ MEKKA
* Populace: 484 600 (skoro jako Plzeň, ale s lepší kávou)
* Roční produkce: 132 120 pytlů po 60 kg – to už je slušná dávka kofeinu!
* Nadmořská výška: 1300–1900 m (ať se zrno potí!)
* Sklizeň: Říjen–prosinec (hlavní), červen–srpen (druhá vlna)
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Tady se pěstuje většina keňské top kávy. Tahle oblast jede na vysokou kvalitu a místní farmáři se neflákají. Hory, úrodná půda, tradice – všechno hraje pro skvělý šálek.
NYERI – SOPKY A BOŽSKÁ KYSELOST
* Nadmořská výška: 1350–1950 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec, červen–srpen
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Nyeri je epicentrum toho, co milujeme na keňské kávě – citrusy, jasná kyselost a sladký dojezd. Sopky v okolí se neprojevují jen v krajině, ale i v kávových tónech. Jestli jsi na ovocné exploze v hrnku, tady si přijdeš na své.
KIRINYAGA – ROVNOU DO NEBE
* Nadmořská výška: 1300–2000 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec, červen–srpen
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Tohle je východní soused Nyeri, takže chuťově jsou si dost podobní. Hlavní rozdíl? Kirinyaga má víc menších farem a často ještě komplexnější chuťový profil. Pokud chceš kávu, co tě vystřelí do jiného dimenze, tady je tvoje zastávka.
EMBU – KÁVOVÁ OÁZA POD HOROU
* Nadmořská výška: 1300–1900 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec, červen–srpen
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Embu je místo, kde malí farmáři drží otěže. Sedmdesát procent produkce jde právě od nich. Mix čaje a kávy v krajině dává kávičkám fajn jiskru a balanc.
MERU – PRAVĚKÁ KÁVOVÁ KOLÉBKA
* Nadmořská výška: 1300–2000 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec, červen–srpen
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Meru lidé byli mezi prvními, kdo v Keni kávu začal pěstovat. Máme jim za co děkovat! Tady rostou zrna, která ti ukážou, proč je keňská káva mezi světovou špičkou.
KISII – KÁVA Z DŽUNGLE
* Nadmořská výška: 1450–1800 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Blue Mountain
Pokud chceš kávu z kraje, kde to voní nejen kávou, ale i deštným pralesem, Kisii je pro tebe. Malí farmáři, kvalitní úroda a silná chuť!
MACHAKOS – SUCHÁ ALE SKVĚLÁ
* Nadmořská výška: 1300–1950 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec, červen–srpen
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Sucho a horko? To v Machakosu nevadí. I tady zvládají vypěstovat kávu, která chutná jako pořádný bonbónek. Malí farmáři jedou na kvalitu.
NAKURU – KÁVOVÝ SRDCAŘ
* Nadmořská výška: 1500–2200 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec
* Odrůdy: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Nakuru je místo, kde tradice kávových plantáží potkává moderní přístup. I když velké farmy pomalu mizí, kvalita kávy zůstává vysoká.
TRANS-NZOIA,
KEIYO & MARAKWET – RYCHLE ROSTOUCÍ HVĚZDA
* Nadmořská výška: 1500–1900 m
* Sklizeň: Říjen–prosinec
* Odrůdy: Ruiru 11, Batian, SL-28, SL-34
Tyhle oblasti si začínají dělat jméno. Kávová produkce tu roste a některé farmy přecházejí z pěstování jiných plodin na kávu. Budoucí keňská superstar?
Ať už sáhneš po jakékoli oblasti, jedno je jisté – keňská káva je záruka intenzivního zážitku. Takže pokud chceš něco, co ti udělá z rána festival chutí, víš, kam koukat!
